Leczenie kanałowe - nowe metody czyli endodoncja - Dobry dentysta

Endodonta Bytom

Czy dieta ma coś wspólnego ze zdrowymi zębami?


Często w mediach słyszy się reklamy danego produktu spożywczego lub suplementu diety, który gwarantuje zdrowe, mocne włosy i paznokcie oraz gładką, jedwabistą skórę. Nasuwa się więc pytanie – czy dieta ma również

Leczenie kanałowe - nowe metody czyli endodoncja - Dobry dentysta Endodonta Bytom
wpływ na kondycje zębów? Prawdą jest, że dobrze dobrana i zbilansowana dieta ma ogromny pozytywny wpływ na cały organizm, nie powinno więc dziwić, że dotyczy to też zębów. Jest cała masa produktów, które są szkodliwe dla szkliwa, przez co zęby stają się słabsze i bardziej podatne na próchnicę. Część produktów nie ma wpływu na kondycję zębów, ale mogą pozostawiać przebarwienia, jak np. kawa czy czarna herbata. Istnieje także grupa produktów mająca pozytywny wpływ na uzębienie, jak rooibos, który zawiera fluor, czy ziele czystka.


Czy usunięcie ósemki jest konieczne?


W pełni rozwiniętym uzębieniu człowieka znajdują się 32 zęby, w tym 12 zębów trzonowych. Ostatnie zęby, znajdujące najbardziej z tyłu są tak zwanymi zębami mądrości. Nazywa się je tak, dlatego że pojawiają się dopiero po osiągnięciu dojrzałości u człowieka. Czas ich rośnięcia jest różny, mogą się pojawić przed dwudziestką, jak i po. Ich rośnięcie jest związane z bólem. Część ludzi decyduje się na usunięcie ósemek, albo z konieczności, albo uważając je za zęby zbędne. Z tego względu, że są z tyłu szczęki ciężko jest o nie właściwie dbać. Czasem nawet stomatolodzy sami rekomendują pacjentowi usunięcie ósemek, dlatego że mogłyby zniweczyć efekt leczenia ortodontycznego, kiedy mają mało miejsca na rośnięcie w szczęce. Usuwanie ósemek nie jest jednak koniecznie, jeśli w niczym nie przeszkadzają nie trzeba się ich pozbywać.


20% z materii organicznej w postaci

Pod warstwą szkliwa i cementu znajduje się zębina, stanowiąca zrąb zęba. W porównaniu ze szkliwem jest słabszą tkanką i jej twardość w skali Mohsa wynosi 2, natomiast odporność na zgniatanie wynosi 250-350 MPa. W ok. 70% składa się z części nieorganicznej w postaci kryształów dihydroksyapatytu (tak jak szkliwo), w ok. 20% z materii organicznej w postaci kolagenu, białek, lipidów, mukopolisacharydów i in. oraz w ok. 10% z wody.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka